ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Αφρώδης Οίνος Bordeaux Crémant Blanc
Το Château Cazeau διαθέτει μια υπέροχη Γιρονδινή σαμπανιέρα, των οποίων οι ρίζες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Βρίσκεται ιδανικά στο Γκορνάκ, κατά μήκος μιας από τις παλαιότερες διαδρομές της περιοχής Entre-Deux-Mers, μόλις λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Σωβετερ ντε Γκιέν.
Ο αμπελώνας του εκτείνεται σε πάνω από 300 εκτάρια, επωφελούμενος από μια εξαιρετική τοποθεσία σε λόφους από πηλό-ασβεστόλιθο που φτάνουν σε υψόμετρο 110 μέτρων, με κυρίως νότια έκθεση. Οι αμπελώνες, που είναι φυτεμένοι γύρω από το château, είναι προσεκτικά κατανεμημένοι μεταξύ κόκκινων και λευκών ποικιλιών σταφυλιών ανάλογα με τα terroirs.
Με μέση ηλικία 35 ετών, οι αμπελώνες καλλιεργούνται προσεκτικά χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Το μεγάλο οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις (έλεγχος θερμοκρασίας, πνευματικές πιέσεις, μικροοξυγόνωση) που είναι απαραίτητες για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών.
Σχόλιο
Ο Πιέρ Ζαν, 7η γενιά μιας οικογένειας οινοπαραγωγών, αγόρασε το Château Lapelletrie το 1930, για να χτίσει το όνειρό του. Σήμερα, είναι η εγγονή του, Άννα Μπισκέ, 9η γενιά, που διευθύνει αυτή την ιδιοκτησία περίπου 10 εκταρίων, με οικογενειακό πνεύμα. Έχει δεσμευτεί σε μια εθελοντική διαδικασία απόδοσης, διατήρησης του περιβάλλοντος, ενώ διατηρεί υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις. Εφαρμόζει ήπιες οινοποιήσεις, στα όρια της έγχυσης, προκειμένου να πάρει μόνο το καλύτερο από το σταφύλι.
Γευσιγνωσία
Στο ποτήρι, βρίσκουμε ένα κρασί καλής ποιότητας, με έντονο χρώμα, εκφραστική και λεπτή μύτη. Ωραία κόκκινη ρόμπα γκρανάτ. Η μύτη είναι φρουτώδης με μια πινελιά βανίλιας, η επίθεση είναι απαλή, στρογγυλή στο στόμα, ακολουθούμενη από σάρκινους, μεταξένιους και βελούδινους τανίνες. Καλή ισορροπία, κρασί σε πλήρη αρμονία.
Ποικιλίες: Merlot (90%), Cabernet Franc (10%)
Παραγωγός: Οικογένεια Μπισκέ στο Σεν-Κριστόφ-ντε-Μπαρντ (33330)
Μορφές και συσκευασίες: Φιάλη (75cl) - Ξύλινη κούτα των 6 - 2019
Σχόλιο
Το terroir του οροπεδίου που γειτονεύει με τα πρώτα κρασιά Clos Fourtet και Beau Séjour-Bécot, το Grand-Pontet, αναλήφθηκε από τις οικογένειες Pourquet και Bécot το 1980. Λίγο πιο χαμηλά και λίγο πιο αργιλώδες από τους διάσημους γείτονές του, το κρασί είναι ικανό για σπουδαία πράγματα στις μεγάλες χρονιές. Η μεταλλική δύναμη είναι πάντα υποκείμενη στην ένταση του φρούτου; εκφράζεται με διακριτικότητα, αλλά χρειάζονται μερικά χρόνια για να ηρεμήσει το κρασί. Είναι ένα Saint-Émilion για γνώστες, για τους λάτρεις του ασβεστολιθικού οροπεδίου. Με τη βοήθεια του διευθυντή Pascal Lucin, η οικογένεια Pourquet-Bécot υπέγραψε με το 2015 και το 2016 το πιο όμορφο ντουέτο στην ιστορία του κρασιού, αποτέλεσμα της αυξημένης προσοχής που δόθηκε στις λεπτομέρειες, τόσο στο αμπέλι όσο και στο κελάρι.
Ποικιλίες: Merlot (70%), Cabernet Franc (15%), Cabernet Sauvignon (15%)
Παραγωγός: Οικογένεια Pourquet-Bécot στο Saint-Émilion (33330)
Μορφές και συσκευασίες: Φιάλη (75cl) - Ξύλινη κούτα των 12 - 2012
Σχόλιο
Το Château d'Arcins είναι σήμερα ένα από τα παλαιότερα κτήματα του Haut-Médoc, που ιδρύθηκε από τον Τάγμα των Ιπποτών του Ναού τον 14ο αιώνα. Ο θρύλος φαίνεται να αποδίδει την προέλευση του ονόματος Arcins στην παρουσία ενός Ιππότη του Άρς σε αυτούς τους τόπους, την εποχή που η κοινότητα φιλοξενούσε μια διοίκηση του Τάγματος της Μάλτας το 1300. Όπως και τα Μεγάλα Κρασιά του Médoc, το αμπέλι επωφελείται από μια φύτευση 9.600 φυτών/εκτάριο και δύο μεγάλες συμπληρωματικές περιοχές (χαλίκια και αργιλώδεις ασβεστόλιθοι).
Γευσιγνωσία
Το στυλ του Château d’Arcins είναι γεμάτο γευστικές στρογγυλότητες. Στη μύτη, απολαμβάνουμε να ανακαλύπτουμε συγκεντρωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών που τονίζονται από αρώματα φλούδας πορτοκαλιού. Οι γεύσεις είναι αρμονικά συνδυασμένες, αφήνοντας χώρο σε ένα σώμα που γίνεται πλούσιο, στη συνέχεια ζεστό και τελικά δομημένο. Αυτό το κρασί με όμορφη έκταση ταιριάζει τέλεια με το terroir του Médoc.
Ποικιλίες: Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (50%)
Παραγωγός: Chateaux Castel à Arcins (33460)
Μορφές και συσκευασίες: Φιάλη (75cl) - Κουτί των 6 - 2018
{"Commentaire":"Ο αμπελώνας του Château Les Essarts καταλαμβάνει μια έκταση δεκατεσσάρων εκταρίων στην καρδιά της ονομασίας Lussac Saint Emilion. Εκτείνεται σε μια ευρεία πλαγιά με αργιλώδη εδάφη και περιοχές με πυριγενείς χαλίκια. Ο υπόγειος χώρος αποτελείται από άργιλο και σίδηρο. Η μέση ηλικία των αμπελιών είναι 25 χρόνια. Η απογύμνωση και η αραίωση πραγματοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Η οινοποίηση είναι παραδοσιακή σε ένα σύγχρονο κελάρι.\n\nDégustation\nΣκούρο κοκκινωπό χρώμα. Πολύ ελαφρώς μενθολωμένα αρώματα και αρώματα κόκκινων φρούτων. Η γεύση είναι απαλή, με γεύσεις μαγειρεμένων φρούτων, και τονίζεται από μια όμορφη ξυλώδη γεύση.\n\nCépages: Merlot (70%), Cabernet Franc (10%), Malbec (20%)\nProducteur: Οικογένεια Gillet στο Lussac (33570)\nFormats et conditionnements: Φιάλη (75cl) - Κουτί των 6 - 2019"}
Σχόλιο
Το 1869, ο Εντμόντ Αντέ, αναγνωρισμένος από τον γαλλικό αγροτικό τομέα με τον τίτλο «Ιππότης του κτήματος», εργάζεται στην επιλογή υψηλής ποιότητας ποικιλιών σταφυλιών και στην ανάπτυξη του αμπελώνα του Château Preuillac. Από το 1879, ο αμπελώνας κερδίζει πολλά μετάλλια και βραβεία. Το 1932, περιλαμβάνεται στην κατάταξη των Crus Bourgeois που δημιουργήθηκε εκείνη τη χρονιά. Ο Ρέιμοντ Μπουέτ αναλαμβάνει μια σημαντική αναδιοργάνωση του αμπελώνα, την κατασκευή ενός οινοποιείου και μιας υπόγειας κάβας που τέθηκε σε λειτουργία το 1975. Η υπόγεια κάβα των 200 τ.μ. που υιοθετεί το στυλ του 18ου αιώνα έχει γίνει μια μοναδική δομή στην ονομασία Médoc. Οι οικογένειες Μάου και Ντίρκζβαγκερ αγόρασαν με επιτυχία το κτήμα το 1998. Σημαντικές εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιούνται σε όλη την κάβα και στον αμπελώνα, γεγονός που ενθαρρύνει το Château Preuillac να λάμψει και να διαπρέψει στην επιδίωξη των στόχων του.
Ποικιλίες: Merlot (60%), Cabernet Sauvignon (35%), Cabernet Franc (5%)
Παραγωγός: Οικογένεια Μάου στη Λεσπαρ (33340)
Μορφές και συσκευασίες: Φιάλη (75cl) - Κουτί των 6 - 2015
Σχόλιο
Το Château Gaudin είναι μια οικογενειακή ιδιοκτησία από το 1901. Από 4 εκτάρια τότε, χάρη σε 3 γενιές που διαδέχθηκαν η μία την άλλη, το κτήμα διαθέτει σήμερα 11 εκτάρια φανταστικών αμπελώνων, των οποίων η μέση ηλικία είναι 40 χρόνια. Το Château Gaudin βρίσκεται στο Pauillac στο Médoc στη Γιρόνδη. Αυτός ο αμπελώνας απολαμβάνει μια εξαιρετικά προνομιούχα θέση, καθώς είναι εγκατεστημένος στις χαλικώδεις πλαγιές του χωριού Saint-Lambert στην κοινότητα του Pauillac, περιτριγυρισμένος από αμπελώνες διάσημων κρασιών.
Γευσιγνωσία
Η μύτη του Château Gaudin είναι λεπτή, ισχυρή και πολύπλοκη. Κόκκινα και μαύρα φρούτα, στη συνέχεια βανίλια και δέρμα, για να αφήσουν τελικά χώρο στις νότες της ωρίμανσης (μπαχαρικά, γλυκόριζα, βανίλια και δρυς). Στο στόμα, η πληρότητα αυτού του κρασιού είναι εντυπωσιακή. Η επίθεση είναι ταυτόχρονα απαλή και ισχυρή, η ύλη αποκαλύπτεται σταδιακά, είναι βαθιά, πολύ λεπτή, ισχυρή και γεμάτη, οι τανίνες είναι σπάνιας κομψότητας, ενώ είναι σφιχτές, λεπτές και με απαλή υφή.
Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (30%)
Παραγωγός: Οικογένεια Capdevielle στο Pauillac (33250)
Μορφές και συσκευασίες: Φιάλη (75cl) - Κουτί των 12 - 2017